History

Alle tiders 10 dyreste bøger

Vi lever i en tid, hvor mange mennesker mener, at fysiske eksemplarer af bøger er forældede og simpelthen unødvendige. Heldigvis er der mere end et tilstrækkeligt antal mennesker i verden, der har en anden opfattelse og er villige til at sætte en pris på det! Nogle af dem har en enorm historisk værdi, andre blot kunstværker – her er en liste over de ti dyreste bøger, der nogensinde er solgt!

 10. Barden Beedles Eventyr, J.K. Rowling — 3,6 millioner euro 

J.K. Rowling skabte 7 eksemplarer af denne børnebog, der er nævnt flere gange i Harry Potter og Dødsregalierne. Hvert eksemplar er håndskrevet og illustreret af forfatteren selv, indbundet i brunt læder og dekoreret med sølv og månesten. Seks af de syv originale eksemplarer gav hun til venner og redaktører. Det syvende eksemplar blev dog bortauktioneret for 3,6 millioner euro, hvilket gør det til det dyreste moderne manuskript!

9. Gutenbergbibelen — 4,6 millioner euro

Gutenbergbibelen, også kendt som 42-linjersbibelen, er den første bog trykt ved hjælp af masseproduceret bevægelig metaltype i Europa. Med omkring 180 originale eksemplarer fremstillet har kun 48 klaret det til i dag og kun 31 forbliver i perfekt stand. Et af de eksemplarer blev solgt for 4,6 millioner euro i auktion i 1987. 

8. First Folio, William Shakespeare — 5,6 millioner euro

‘Mr William Shakespeares Comedies, Histories & Tragedies’ eller blot ‘The First Folio’ er en samling af Shakespeares skuespil og blev trykt i 1623, kun syv år efter hans død. Fra 750 originale eksemplarer er der kun omkring 228 tilbage i dag. Anses for det værk i engelsk litteratur af mest blivende værdi og disse eksemplarer er nogle af de mest eftertragtede bøger blandt bogsamlere rundt omkring på kloden. Paul Allen, medstifter af Microsoft, brugte 5,6 millioner euro på en af dem i 2001.

7. Canterbury-fortællingerne, Geoffrey Chaucer — 7 millioner euro

Kun en halv snes eksemplarer af den første udgave af ‘Canterbury-fortællingerne’ af Geoffrey Chaucer trykt i 1477 er spredt rundt om i verden i dag. Det sidste tilbageværende eksemplar ejet af en privat samler blev købt af Earl Fitzwilliam for kun 6,80 euro i 1776. Hvem ville have vidst, at præcis det samme eksemplar ville blive solgt i auktion i 1998 for 7 millioner euro.

6. Birds of America, James Audubon — 10,8 millioner euro

Der er kun 119 eksisterende eksemplarer i første uge af ‘Birds of America’. Et af sættene med fire bind blev solgt i auktion i 2010 for den enorme sum af 10,8 millioner euro! To andre eksemplarer i første udgave blev solgt i 2000 for 8,3 millioner euro og i 2012 for 7,4 millioner euro.

5. Rothschild Prayer Book – 12,6 millioner euro

Også kaldet ‘Rothschild Hours’, ‘Rothschild Prayer Book’ er et flamsk illumineret manuskript og tidebog. Manuskriptet blev udarbejdet af flere kunstnere omkring 1500-20 og har 254 folio. Den blev købt i 1999 for 12,6 millioner euro, hvilket brød rekorden for det dyreste illuminerede manuskript i verden.

4. Bay Psalm Book – 13,4 millioner euro 

‘Bay Psalm Book’ er nok bedst kendt for at være den første trykte bog i Britisk Nordamerika, og den blev trykt første gang i 1640 i Cambridge, Massachusetts. Rygtet siger, at der kun er 11 eksemplarer af bogen tilbage, hvoraf et af dem blev solgt på auktion i 2013 for 13,4 millioner euro!

 

3. St Cuthbert Gospel – 13,4 millioner euro

‘St Cuthbert Gospel’ eller ‘Stonyhurst Gospel’ er et evangelium i lommeformat skrevet på latin fra det 8. århundrede. Hvad der gør denne bog unik er, at den er et af de første eksempler på bogbinderi i verden. Den solgte i auktion i 2012 for 13,4 millioner euro.

 2. Magna Carta (originalt eksemplar) – 20,1 millioner euro

 ‘Magna Carta’, også kendt som ‘Magna Carta Libertatum’, er et charter udarbejdet af ærkebiskoppen af Canterbury og godkendt af Kong Johan, for at skabe fred mellem ham og en gruppe af oprørske baroner. I 2007 blev en original kopi af Magna Carta købt på auktion for 20,1 millioner euro. Der går rygter om, at køberen var David Rubenstein.

1. The Codex Leicester, Leonardo da Vinci — 29 millioner euro

 Denne 72-siders notesbog er måske den mest berømte fra Da Vincis videnskabelige journaler. Den indeholder håndskrevne tanker og teorier om en bred vifte af emner, såsom vands bevægelse, hvorfor månen lyser og endda fossiler. I 1717 blev manuskriptet købt for første gang af Thomas Coke, som senere blev Earl of Leicester, deraf navnet på manuskriptet. I 1980 gik manuskriptet i hænderne på kunstsamler Armand Hammer. I 1994 blev journalen imidlertid købt af selveste Bill Gates, som betalte 29 millioner euro for den, hvilket gjorde dette manuskript til den dyreste bog nogensinde solgt. Tja, det giver vel kun mening, at den dyreste bog tilhører verdens rigeste mand!

Nu, hvor du har kigget denne liste igennem, er du velkommen til at gå på loftet eller dine forældres garage og dykke ned i gamle kasser med bøger! Selvom sandsynligheden for at finde et af disse værker er lille, kan det stadig være, at du sidder på en guldgrube med en af dine bøger i første udgave, som du kan sælge her, på Catawiki!

 Eller er du selv en bogsamler? I så fald - besøg Catawikis bogauktioner for at finde mange spændende artikler til din samling!

Opret din gratis konto
På Catawiki vil du hver uge blive overrasket over det imponerende udvalg af særlige objekter, vi tilbyder. Tilmeld dig i dag, og udforsk vores ugentlige auktioner kurateret af vores team af specialiserede eksperter.
Del denne artikel
Close Created with Sketch.
Ikke registreret endnu?
Ved at oprette din gratis Catawiki-konto kan du byde på alle vores 75.000 særlige objekter, der er på auktion hver uge.
Registrer dig nu