History

Historien bag Art Deco ure (1920-1950)

Selvom det autentiske Art Deco ur oprindeligt er fra de glade 20`ere efter 1. verdenskrig, er designet ofte dukket op fra tid til anden siden. Selvfølgelig kan disse kopier ikke måle sig med de originale, der blev designet mellem 1920 og 1950. Så hvad gør disse vintage ure så unikke?

Fra de glade 20`ere til Depressionen.

Art Deco var en stilart inden for kunst, arkitektur og design, der var populær i 1920`erne og 1930`erne, der var karakteriseret ved geometriske former og rig udsmykning. Det der gør Art Deco speciel, er at dets indflydelse spredte sig på tværs af alle samfundslag: Det var den første demokratiske kunstart. Art Deco fandtes ikke kun inden for de klassiske kunstarter - skulptur, arkitektur og litteratur - men også i helt almindelige hverdagsting. Om det var lamper eller møbler, glas eller ure: Kunst og design blev en del af dagligdagen. 

Efter 1. verdenskrig erstattede "de glade år" frygt, frustration og fattigdom. Økonomisk vækst og positivitet banede vejen for den nye Art Deco stil, hvilket resulterede i en stor mangfoldighed af ure. Men børskrakket i 1929 satte et brat punktum for denne rigdom og positivitet. I Europa gjorde fascismen sit indtog og førkrigsspændinger begyndte at ændre samfundet. Art Deco stilen oplevede en nedgang samtidig med Depressionen og 2. verdenskrig. Krisen før krigen forvandlede Art Deco ure til overflodsprodukter. Men endelig sluttede 2. verdenskrig og samfundet havde igen brug for positivitet, glæde og økonomisk vækst. Art Deco mindede folk om de glade 20`ere, hvilket var præcis den form for positive vibrationer, der var brug for: Art Deco ure blev igen populære, især i USA. Siden da er den distinkte kunstart dukket op i ny og næ i kunst og design både i USA og i Europa. 

Frihedens design

Du kan genkende et Art Deco ur ved dets geometriske urskive - oftest rektangulær eller kvadratisk. Det geometriske ses også i detaljerne ved dekorationen og i funktionen. Da Art Deco stilen var inspireret af mange forskellige kulturer, på grund af en nyfunden frihed og mobilitet, og urene kan indeholde detaljer fra den aztekiske kultur, primitiv afrikansk kunst eller japanske indskrifter.Et Art Deco ur fra 1920`erne og 1950`erne er meget mere end funktion - de er små kunstværker med en rig, detaljeret udsmykning. 

Det er måske derfor Art Deco ure stadig er så populære - interessen er faktisk stigende. Elegancen og den dekorative funktion ved Art Deco ure skaber en kontrast til de modeure, du ellers kan finde i butikkerne nu om dage: Store, enkle og alle sammen ens. Urmagerne, der designede Art Deco urene, besad en stor designmæssig frihed, og derfor er det også svært at Art deco ure, der er fuldstændig ens. 

Historien bag dit ur

Hvert Art Deco ur har sin egen historie. Et ur designet i 20`erne er ofte fremstillet af luksuriøse materialer, der - foruden dets historiske og autentiske værdi - også tilføjer en reel værdi til uret. Kvaliteten forringedes efter krakket i 1929 - rustfrit stål blev for eksempel erstattet med forkromet metal. Derfor findes der ikke mange særligt værdifulde Art Deco ure fra 1930`erne. Militærure fra den tid kan dog være en del værd, ikke på grund af kvaliteten men på grund at deres tilknytning til 2. verdenskrig. De fortæller utrolige historier - mens de samtidig viser tiden...

Nogle vintageure har stadig deres originale buede bombèe glasramme. Da bombèe glas er dyrt at genfremstille, er mange af de Art Deco ure du kan finde nu om dage udstyret med almindeligt glas. Hvert af urene har deres egen historie at fortælle - om det så er i form af skrammer eller udskiftninger.

Er du også blevet inspireret af Art Deco urenes positivitet og rige historie, så tag et kig på vores auktion. Hvis du ønsker at sælge en af disse skønheder, så registrer dig her.

Opret din gratis konto
På Catawiki vil du hver uge blive overrasket over det imponerende udvalg af særlige objekter, vi tilbyder. Tilmeld dig i dag, og udforsk vores ugentlige auktioner kurateret af vores team af specialiserede eksperter.
Del denne artikel
Close Created with Sketch.
Ikke registreret endnu?
Ved at oprette din gratis Catawiki-konto kan du byde på alle vores 75.000 særlige objekter, der er på auktion hver uge.
Registrer dig nu