History

Den internationale børnebogsdag: Er din samling komplet?

Hvert år fejres den internationale børnebogsdag den 2. april, H.C. Andersens fødselsdag. I år er det 50 år siden denne fejring af børnelitteratur første gang fandt sted. I anledning af denne dag bringer vi her en liste med 7 af de mest smukke, lærerige og inspirerende børnebøger fra den vestlige verden - fra hver sit land. Er din samling komplet?

Danmark
Uundværlig på denne liste er H.C. Andersens eventyr - og ikke kun for på grund af hans fødselsdag. Hans eventyr er stadig vitale i den vestlige kultur, da de er små livslektioner og skaber opmærksomhed om sociale og etiske emner. Fra "Den grimme ælling" til "Kejserens nye klæder" og fra "prinsessen på ærten" til "Fyrtøjet" er Andersens eventyr oversat til hele 125 sprog.

Amerika
Maurice Sendaks "Villy vilddyr" forandrede for evigt Amerikas syn på illustrerede bøger. Da først fortællingen om Max og hans monstre bredte sig over hele landet, begyndte illustrerede bøger at blive set som smukke og kombinationer af ord og billeder. En førsteudgave af "Villy Vilddyr" fra 1963 signeret af Maurice Sendak er meget værdifuld; i 2012 solgte en af disse for 25.000$.

England
At udvælge den bedste eller mest populære børnebog fra England er en næsten umulig opgave. Skal det være Lewis Carrolls "Alice i Eventyrland"? Roald Dahls "Charlie og chkoladefabrikken"?Eller Harry Potter-serien fra J.K. Rowling? Hver og en fremragende eksempler på indflydelsesrige værker, men vores valg faldt dog på "Hobbitten" af J.R.R. Tolkien fordi den åbnede døren for en verden af fantasy-litteratur. Med sit geniale plot og og smukt formulerede sætninger bliver historien stadig læst af unge og voksne verden over den dag i dag. I 2003 solgte en førsteudgave fra 1937 65.000$, men andre sjældne udgaver af "Hobitten" dukker i ny og næ op hos Catawiki. 

Sverige
"Det har jeg aldrig prøvet før, så det må jeg helt sikkert kunne". Pippi Langstrømpes selvtillid er meget inspirerende. Børn der læser Astrid Lindgrens historier må unægteligt få et højere selvværd. Fortællingerne om verdens stærkeste pige må uundgåeligt høre til på ethvert børneværelse

Frankrig
"Den lille prins" (1943) af Antoine de Saint-Exupéry er en af de mest oversatte bøger i verden med udgaver på 250 forskellige sprog og dialekter. Nogle påstår bogen forbereder børn på voksenlivet, andre mener, Saint-Exupèry forsøger at få voksne til at mindes deres egen barndom. Uanset hvad er "Den lille prins" en smuk fortælling med mange lag og en filosofisk tilgang. I 2015 solgte en signeret førsteudgave inklusive en tegning for 237.000$.

Schweiz
En klassiker fra Schweiz, der udkom i 1881, er "Heidi" af Johanna Spyri. Med denne historie om en forældreløs pige fra alperne ønskede Spyri, at inspirere til accept af, fremfor modstand mod, nye udfordringer, samt altid at være venlig og positiv. Denne bestseller er alle sine rosende ord værd. 

Italien
Vi kender alle Walt Disneys fortælling om Pinnochio, men vidste du, at den originale historie blev skrevet i 1880`erne af Carlo Collodi? Det er faktisk den mest oversatte, ikke-religiøse bog i verden med udgaver på over 260 sprog. I den oprindelige historie bliver Pinnochio hængt for sine fejltagelser, men på opfordring fra sin redaktør ændrede Collodi dette til, at Pinocchio blev reddet og forvandlet til en rigtig dreng. En tidlig udgave af "Pinnochios eventyr" kan indbringe en net sum på auktion.

De fleste børnebøger er ikke kun for børn, men voksne kan også finde inspiration i dem. Er din samling komplet? Besøg vores ugentlige Auktion over Bøger for at udvide din samling. Måske finder du den særlige bog, der bringer minderne fra din barndom tilbage, som du også gerne vil dele med dine børn eller børnebørn. Du kan også registrere dig her, hvis dine hylder er fyldt op, og du ønsker at sælge nogle børnebøger. 


Opret din gratis konto
På Catawiki vil du hver uge blive overrasket over det imponerende udvalg af særlige objekter, vi tilbyder. Tilmeld dig i dag, og udforsk vores ugentlige auktioner kurateret af vores team af specialiserede eksperter.
Del denne artikel
Close Created with Sketch.
Ikke registreret endnu?
Ved at oprette din gratis Catawiki-konto kan du byde på alle vores 75.000 særlige objekter, der er på auktion hver uge.
Registrer dig nu