History

Sådan vurderes antikviteter

En antikmesse eller auktion kan virke overvældende for det utrænede øje, så vi snakkede med en af Catawikis eksperter i antikviteter og kuriosa, Dèsi van Rhee, om hvad hun kigger efter, og hvad du også bør se efter...

I samarbejde med Dèsi van Rhee - Ekspert i antikviteter og kuriosa.

Blikfang
Det er de ting, der fanger Dèsis blik, som hun ved er værd at kigge nærmere på. Som regel er det de ting, der skiller sig ud - en interessant form, eller en model man sjældent ser, vil oftest være forbundet med en særlig historie. Nogle ting fanger øjet alene fordi de er i perfekt stand, eller fordi de fortæller en historie om fortiden, eller om det sted de kom fra. 

Sådan kommer du igang
Et godt sted at starte, når du skal vurdere om en ting er noget værd, er at se efter producentens varemærke eller stempel eller kunstnerens signatur (bonus points hvis du har begge). Du skal vide, hvor en ting kommer fra, og hvem der lavede den, for at bestemme dens værdi, og disse markeringer kan hjælpe dig i din videre research. Et mærke eller stempel fra en velkendt producent eller kunstner kan øge en antikvitets værdi, men der er også andre faktorer at være opmærksom på inden du finder den endelige pris.

Det handler om alder
Træting som borde eller skabe viser ofte tegn på aldring, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, da disse tegn kan afsløre en masse om hvor tingen kom fra, og om der er blevet passet godt på den. Mærker på bordben kan skyldes årelang slitage efter rengøring, hvilket kan betyde, at bordet er en antikvitet. Et blødt, naturligt skin på et skab afslører at det er blevet omhyggeligt pudset og poleret af tjenestepiger i mange hundrede år i velstående hjem.

Omvendt kan manglen på mærker efter slitage og aldring også afsløre en del. Antikviteter i perfekt stand har ofte fået deres ægthed betvivlet, da de mangler tegn på naturligt slid og brug - for eksempel mærker i en skuffe efter at være blevet åbnet og lukket i mange år. Ved nærmere eftersyn viste det sig, at nogle af disse møbler var blevet bestilt til at ligne antikviteter, og fungerede som udstilling i stedet for et praktisk møbel. Selvom de ser ud som om de blev lavet i går, klarer disse smukke ting fra fortiden sig altid godt på auktion. 

Restaurering
Det er helt almindeligt, at en antikvitet er blevet restaureret på et eller andet tidspunkt i sit lange liv. Dele kan være tilføjet, fjernet, repareret eller malet om - som Dèsi siger: Forestil dig hvordan vi ville se ud efter 200 år! Visse restaureringer er acceptable, men andre er ikke, så sørg for at stille de rette spørgsmål. Du kan altid rådføre dig med en af vores eksperter; vi er i stand til at fortælle dig, hvad der er blevet udført, og hvordan det påvirker værdien.

Et sidste godt råd, til dem der vil finde en god investering, er at du aldrig tager fejl, hvis du går efter noget, du kan lide. Selvom de blev fremstillet for hundreder af år siden, blev de stadig lavet for at blive brugt. Ser vi bort fra pengene, vil en antikvitet du har købt fordi du kunne lide den, stadig tilføre dit hjem noget helt særligt. Så hvorfor ikke besøge vores Auktion over Antikviteter og Kuriosa allerede i dag. Det kunne være, du blev forelsket!

Opret din gratis konto
På Catawiki vil du hver uge blive overrasket over det imponerende udvalg af særlige objekter, vi tilbyder. Tilmeld dig i dag, og udforsk vores ugentlige auktioner kurateret af vores team af specialiserede eksperter.
Del denne artikel
Close Created with Sketch.
Ikke registreret endnu?
Ved at oprette din gratis Catawiki-konto kan du byde på alle vores 75.000 særlige objekter, der er på auktion hver uge.
Registrer dig nu