News

Hvad betyder et "vandtæt" ur egentligt?

At købe et nyt ur er altid en sjov fornøjelse. Men det er vigtigt at finde ud, hvad dit ur skal kunne. For eksempel: Ønsker du et et mekanisk eller et quartz ur? skal det være mineral-, sapphire crystal- eller plexiglas? Skal det kunne tåle et dyk i poolen eller et dykkereventyr på bundet af havet? Denne artikel forklarer, hvad et vandtæt ur egentligt er, så du ved, hvad du køber.

    Af Kenzo Dijkstra - Urekspert

Forskellige grader af vandtæthed
Vandtætheden er som regel markeret bag på uret. Når vandtætheden er høj, som på et dykkerur, er det normalt også at skrive den på urskiven. Der er mange termer der indikerer graden af vandtæthed: BAR, ATM, FT, M.

- ATM: står for atmosphere. 1 atmosfære er lig med 10 meter i stillestående vand.

- BAR: en bar er blot en anden måde at definere ATM på, så det er stort set det samme.

- FT: er vandtætheden målt i Feet i stillestående vand.

- M: Er vandtætheden målt i Meter i stillestående vand. 

Vandtætte ure indeles normalt i 3, 5, 10, 20 eller 30 ATM/BAR. Dette betyder henholdsvis 30, 50, 100, 200 og 300 meter. Testene udføres i et specialdesignet anlæg. Uret puttes ned i anlægget. Trykket stiger, i stillestående vand, indtil det når den bestemte vandtæthed. Testanlægget beslutter dermed om uret er godt nok eller ej. 

Ure uden grad
Hvis der ikke er nogen gradindikering på dit ur, så behandl det som om det er lavet af papir. Vand er forfærdeligt for disse ure, og kan ødelægge det fuldstændigt.

3 ATM/BAR
Disse ure kan modstå et tryk på 3 ATM, hvilket svarer til 30 meter under vandet ved stillestående vand. Hvad det rent faktisk betyder, er at det kan modstå regndråber og vandsprøjt. Det betyder reelt ikke, at dit ur er vandtæt ned til 30 meter.

5 ATM/BAR
Disse ure kan modstå et tryk på 5 ATM, der svarer til 50 meter under vandet ved stillestående vand. Uret kan bæres under svømning, og er vandtæt nok til, at man kan have det på i badet. Det er dog ikke en god ide at dykke med dette ur på. Planlægger du at opholde dig i vandet i længere tid, bør du tage uret af for at beskytte det.

10 ATM/BAR
Disse ure kan modstå et tryk på 10 ATM, svarende til 100 meter under vandet ved stillestående vand. Uret kan bæres under svømning og ved lettere vandsport såsom snorkling. Brug dem ikke ved dykning eller surfing, da disse ure ikke er lavet til at modstå de pludselige skift i tryk, der kan ske her. 

20 ATM/BAR
Disse ure kan modstå et tryk på 20 ATM, som svarer til 200 meter under vandet ved stillestående vand. Det er helt fint, at bruge disse ure til fridykning. 

30 ATM/BAR
Disse ure kan bruges til stort set alt, de kan modstå høje tryk og pludselig skift i tryk. De er lavet til at holde for evigt, kan overleve det værste af det værste og stadig beskytte sig selv.

Og husk at uanset hvilket vintage ur du køber, kan du altid spørge vores eksperter til råds. På vores ugentlige urauktioner kan du altid finde et stort udvalg af ure - vandtætte eller ej.



Opret din gratis konto
På Catawiki vil du hver uge blive overrasket over det imponerende udvalg af særlige objekter, vi tilbyder. Tilmeld dig i dag, og udforsk vores ugentlige auktioner kurateret af vores team af specialiserede eksperter.
Del denne artikel
Close Created with Sketch.
Ikke registreret endnu?
Ved at oprette din gratis Catawiki-konto kan du byde på alle vores 75.000 særlige objekter, der er på auktion hver uge.
Registrer dig nu