History

Hvad er forskellen på whisky og whiskey

Måske kan du kende forskel på Jack Daniel`s, Famous Grouse og Johnnie Walker fra Old tavern bare ved en enkelt tår. men kendte du også forskellen på "whisky" og "whiskey"? Læs videre og lær alt om den væsentlige forskel. 

    Af Anne-Sophie Bigot - Ekspert i whiskey og vin.

Livets vand
Længe før de skotske barer blev fyldt med fanatikere, der diskuterer hvordan whiskey skal staves, gik denne guddommelige drik under et helt andet navn. "Whisky" kommer af det gamle gæliske ord "usquebaugh", som stammer fra "uisce beatha" (irsk) og "uisge beatha" (skotsk) og betyder livets vand. Ikke et dårligt navnevalg når man tager i betragtning, at whisky kunne importeres lovligt til USA under forbudstiden, da det blev anset for at være medicin og ikke spiritus. Over årene ændrede navnet "usquebaugh" sig på en eller anden måde til "whisky". Forskellen på stavemåden er dog resultatet af en helt bevidst handling.

Oprindelsen af det ekstra "e"
Det var irerne, der tilføjede det ekstra "e" til deres favoritdrik, og med god grund. Omkring 1870 var kvaliteten af den skotske whisky virkelig dårlig på grund af ringe destillationsprocesser. Det var mest et spørgsmål om konsistens, da skotske destillerier kæmpede med at opretholde kvaliteten fra den ene produktion til den anden. Irsk whiskey var på det tidspunkt bedre, men hvordan skulle udenlandske kunder kunne skelne? For at kunne kende forskel på irsk og skotsk whisky, ved eksport til USA, tilføjede irerne det ekstra "e". Whiskey blev en stor succes i USA. Nogle påstår det ekstra "e" blev tilføjet på grund af "excellence", men det er en skrøne.

Geografisk opdeling
I dag producerer skotterne udsøgt whisky, og hele verden ved det, men navneforskellen eksisterer stadig. Ved at kende historien bag denne navneforskel, kan du nemmere huske, hvilket land whiskeyen eller whiskyen kommer fra. Irerne og amerikanerne foretrækker "whiskey", mens skotterne, og stort set alle andre nationer i verden, sværger til "whisky". Den officielle stavemåde er "whisky", men visse destillerier benytter "whiskey" for at referere til deres irske rødder. Bange for at gå glip af noget på grund af stavningen? bare rolig, hos Catawiki er begge dele samlet under det samme emne.

Uanset om du er til whisky eller whiskey, eller om du køber som en investering eller med henblik på at drikke, så er whisky rig på historie, som gør drikken endnu mere tiltalende. Hos Catawiki kan du byde på specielle whiskyer på vores auktion over eksklusive whiskyer. Eller du kan forsøge at afgive det vindende bud, så du har noget at byde venner og familie på på kolde dage. 

Opret din gratis konto
På Catawiki vil du hver uge blive overrasket over det imponerende udvalg af særlige objekter, vi tilbyder. Tilmeld dig i dag, og udforsk vores ugentlige auktioner kurateret af vores team af specialiserede eksperter.
Del denne artikel
Close Created with Sketch.
Ikke registreret endnu?
Ved at oprette din gratis Catawiki-konto kan du byde på alle vores 75.000 særlige objekter, der er på auktion hver uge.
Registrer dig nu